Перу

Перу Перу

ПеруПеруПеру

Официален език: испански, кечуа и аймара
Часово време:UTC -5
Парична единица:Ново сол (PEN)
Столица: Лима
Територия: 1 285 220 км2
Население: 27 925 628Полезна информация:
Перу, официално Република Перу (на испански República del Perú, на кечуа и аймара Piruw), е държава в северозападната част на Южна Америка, граничеща с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, югоизток и юг, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. На територията на Перу има богат материал за културна антропология. Там се е зародила и империята на инките. Република Перу с площ 1 285,2 хил. кв. км се намира в северозападната част на Южна Америка. Столица - гр. Лима (6,4 мил. жители). На 28 юли 1821 г. генерал Сен Марин провъзгласява независимостта на Перу. Територията не Перу е разделена на 194 провинции (provincias), които са обединени в 25 региона (regiones). Столицата Лима е провинция с особен статут, която не е част от никой регион, а Каляо е единствената провинция в едноименния регион. Провинциите на Перу се подразделят на общо 1821 окръга (distritos).
По улов на риба Перу е на едно от първите места в света.Отглеждат се основно захарна тръстика,царевица,картофи.Добива се сребро.
Перу е световноизвестна със своите паметници от миналото. Културите на Чиму, Чаван, Инка и др. са оставили след себе си немалко исторически загадки — величественият град Мачу Пикчу, дворци, мавзолеи, пирамиди и множество постройки в долината Ламбаске. В пустинята Наска се намират както световно известните загадъчни рисунки, така и многобройни паметници на индианската култура в Перу.