Мексико

Мексико Мексико

МексикоМексикоМексико

Официален език: испански
Религия: Католицизъм
Часово време:UTC -8 до -6
Парична единица:мексиканско песо (MXN)
Столица: Мексико
Територия: 1 972 550 км2
Население: 103 088 021Полезна информация:
Мексико е държава в Северна Америка, която граничи на север със САЩ, на югоизток с Гватемала и Белиз, на запад с Тихия океан и на изток с Мексиканския залив и Карибско море. Мексико е най-северната, и трета по големина държава в Латинска Америка. Мексико има площ 1 964 375 кв.км. и е разположена в югозападната част на Северна Америка между САЩ, Гватемала и Белиз, с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Северния Тих океан. Мексико е най-северната и трета по големина държава в Латинска Америка. Ландшафтът е разнообразен, с високи скалисти планини, ниски прибрежни равнини, високи плата и пустини. Почти половината от територията е с надморска височина над 1600 м., най-високата точка е вулканичният връх Пико де Оризаба - 5700 м.

Малките градове и старите центрове на по-големите градове носят характерните черти на испанския колониален стил - правоъгълна мрежа от улици около център с богато украсени кметство, катедрала и други правителствени сгради. Еднаквите жилищни квартали се състоят от 1 и 2-етажни сгради испански тип, с вътрешен двор (патио), заобиколен от галерия. Куророртни центрове са Акапулко на Тихоокеонското крайбрежие, Канкун на Мексиканския залив и др. На север от Акапулко са вертикалните скали в местността Лас Брауас - скалата на скачача, известна със скоковете от върха на скалата, висока над 20 м. Още по на север са курортите Икстапа и Зихуатанейро с 340 слънчеви дни в годината. Икстапа е свърхмодерен, луксозен курорт, а Зихуатанейро съчетава удобствата със запазения облик на малко рибарско селище. Малкият курорт Лас Харас (Феите) се характеризира с максимално използване на особеностите на терена и с използване на естествени материали - скали и цели дървета, включени в архитектурния ансамбъл. Сградите са бели и напомнят мавритански стил.

Пуерто Валярде комбинира супер лукс със селска атмосфера на фона на Сиера Мадре. Най-добрият сезон тук е от декември до април. Исевна Нуево Вайарт е курортно селище на Тихия океан изградено в стил, напомнящ този на маите.