Германия

Германия Германия

ГерманияГерманияГермания

Държавно устройство: Федерална република
Официален език: немски
Религия: Католицизъм
Часово време:UTC +1
Парична единица:Euro
Столица: Берлин
Територия: 357 050 км2
Население: 82 460 000Полезна информация:
Германия е демократична и социална федерална и правова държава. Намира се в Западна Европа и граничи със Северно море, Дания и Балтийско море на север, с Полша и Чехия на изток, с Австрия и Швейцария на юг и с Франция, Люксембург, Белгия и Нидерландия на запад. Столица и седалище на правителството е Берлин; но повечето министерски работни места и многобройни федерални институции се намират в предишната столица Бон. Германия е страната с най-многобройно население в Европа след Русия. Германия е сред членовете на ООН, Европейския съюз, НАТО и Г8.
Германия е разположена в Средна Европа между 47°16′15″ и 55°03′33″ северна ширина и 5°52′01″ и 15°02′37″ източна дължина.
Германия се простира от Алпите на юг до бреговете на Северно и Балтийско море на север. В Централна Германия преобладават гористи планински местности, в северна Германия са разположени ниски земи, формирани през Ледниковия период. През Германия минават някои от основните европейски реки като Рейн, Дунав, Елба, Везер, Майн. Най-голямото езеро е Боденското езеро.
Германия е разположена в зоната на умерения климатичен пояс затова за нея са характерни широколисни и иглолистни гори. Единствено по рода си изключение от тази иначе еднаква флора е световно известното Люнебургско поле (Lüneburger Heide).Повечето предствители на местни видове са характерни за умерения климатичен пояс и живеят в широколистните гори. В горите сред много други видове живеят и различни видове златки, елен рогач и благороден елен, сърни, глигани и лисици.