България

България България

БългарияБългарияБългария

Държавно устройство: Парламентарна Република
Официален език: Български
Религия: Източно Православно Християнство
Часово време:UTC+2
Парична единица:Лев
Столица: София
Територия: 110 993,6 км2
Население: 7 679 290Полезна информация:
България е държава в Югоизточна Европа. Разположена е в източната половина на Балканския полуостров и заема 22% от площта му. Граничи с Черно море на изток, с Гърция и Турция на юг, със Сърбия и Република Македония на запад, и с Румъния на север, разделена от река Дунав. Общата дължина на държавната граница е 2245 км, от тях 1181 км са сухоземни, 686 км — речни и 378 км — морски. Официалното име на държавата според конституцията ѝ от 1991 г. е Република България. Националният й празник е 3 март (Ден на освобождението от турско робство). Република България е член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г.
България има своя база на остров Ливингстън в Антарктида и като Консултативен член на Антарктическия договор участва в управлението на териториите разположени южно от 60° ю.ш.
България има уникална и богата природа. Обособени са 3 национални парка със 193 048 ha площ, 55 резервата с площ от 75 975 ha, 9 природни парка с площ около 215 000 ha, които се простират от Черно море до Пирин, стотици природни забележителности и защитени местности, голяма част от които включени в общоевропейския проект за изграждане на мрежата от защитени зони Натура 2000, предназначена за защита на видове и местообитания, описани в приложенията на директивите на Европейската комисия. Най-известните природни забележителности са и сред Стоте национални туристически обекта. В страната има уникални природни забележителности като Белоградчишките скали, местността Рожен в Родопите, Искърския пролом, устието на река Ропотамо, Триградското ждрело, Чудните мостове, стотици езера и пещери, известни в целия свят с неземната си красота. В България има над 600 топли и студени минерални и геотермални извори.Най-високият връх в страната е връх Мусала-2925м.
България е държава с 1300-годишна история. В нея се заражда кирилицата - азбука, създадена най-вероятно от Св. Климент Охридски и кръстена на неговия учител и създател на глаголицата Св. Кирил Философ.