Мароко

Мароко Мароко

 

Официално име: Кралство Мароко

Местоположение: Намира се в Северозападна Африка. Граничи със Средиземно море, Атлантическия океан, Западна Сахара, Алжир.

Език: Арабски, но френският се използва повсеместно.

Часова зона: UTC +1

Национална валута: дирхам

Площ: 446, 550 кв. км

Столица: Рабат

Религия: Ислям, в сунитския му вариант

Климат: Попада в субтропичния и тропичния климатичен пояс. В северната част на страната, откъм Средиземно море, климатът е субтропичен, средната температура през лятото е около  24-28°С, като понякога достига  30-35°С, а през зимата температурите са 10-12°С. На юг климатът става все по-континентален - с горещо лято и мека зима.

Препоръчителните периоди за посещение на Мароко са пролетта и есента.

Визов режим: Не се изискват визи за български граждани за престой до 3 месеца. Пътува се с международен паспорт, чиято валидност най-малкото съвпада с периода на планирания престой в страната.

Мароко е истинска страна на контрастите. Културната мозайка оформила днешния й облик, води началото си от берберските племена, които населили територията й в края на 2-рото хилядолетие преди Христа. Живеейки на племена и кланове, те яростно пазели своята независимост и именно това допринесло за запазването на тяхната самобитна култура и до днес. Дълбоките им традиции по отношение на занаяти като килимарство, грънчарство, дърводелство, обработката на кожа, са нещо, с което свързваме Мароко и в наши дни. Архитектурата, арабския дух, местните стоки и пустинните пейзажи вдъхновяват много творци, включително и тези, създаващи Седмото изкуство – киното. Филми като “Казабланка” и “Лорънс Арабски” несъмнено извикват в ума ви марокански картини, но Холивуд превръща африканската страна в своя любима дестинация за филми като “Принцът на Персия”, “Междузвездни войни” и “Сексът и градът“.

В Мароко можете да усетите типичния арабски дух, да се насладите на традиционната кухня и да напазарувате невероятни, ръчно изработени стоки. Намира се много близо до Европа и в последните години е популярна дестинация за всички търсачи на екзотиката.

Ако обичате да опознавате чуждите култури в техния най-чист вид, това е дестинацията за вас. Казабланка, Маракеш, Фес ще ви предложат безброй възможности за шопинг, за разглеждане на паметници на културата, градини и джамии, а крайбрежието и по-специално Агадиир – истинска  ваканция.

 

Фес

Градът е известен още като старата духовна столица на Мароко и е основан още по времето на Идрис II, което го прави най-старият от имперските градове. Днес Фес привлича туристите с едни от най-красивте сгради, джамии и най-голямата медина, до която води лабиринт от чаровни малки улички. Известна забележителност е джамията Карауин, със своите четиринадесет порти, която може да събере до 22 000 поклонници. Построена е през 859 г. е преустроявана няколко пъти, за да придобие сегащните си размери през 1135 г.

Маракеш

Наричан от много “градът-оазис”, Маракеш е третият по големи град в Мароко и една от бившите императорски столици. И до днес той символизира силната вяра на местните и се приема за свещен. Друго име, под което е известен, е "Madinat Sab’Atourijal" – градът на седемте светци-покровители. Маракеш е оазис, създаден от човешка ръка, за да носи наслада и затова е наричан още “Градът, който радва сърцето”.

Казабланка

Култовият филм с Ингрид Бергман и Хъмфри Богарт, носител на “Оскар”, може би е първото нещо, което идва на ум, при споменаването на Казабланка. Историята на двама влюбени пренася зрителите в града по време на Втората световна война. Днес Казабланка е един от най-модерните и развити градове в Мароко, и неин икономически център. Една от най-известните забележителностите е джамия, чиято сграда наподобява огромен кораб, завързан за брега. Нейното минаре е високо 210 м (най-високото религиозно съоръжение в света), а от върха му лазерен лъч, дълъг 30 км, сочи посоката към свещената Мека