Египет

Египет Египет

ЕгипетЕгипетЕгипет

Държавно устройство: Президентска република
Официален език: арабски
Часово време:UTC +1
Парична единица:египетска лира (EGP)
Столица: Кайро
Територия: 1010407,87  км2
Население: 77 505 756Полезна информация:

Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел. За повече от 3 хилядолетия Египет е център на най-развитата култура. Страната е известна с богатствата си на археологически находки.

Страната разполага с първокласни курорти на брега на Червено море, подходящи за луксозна почивка. Гмуркането в Червено море е незабравимо изживяване. Кайро, Луксор, Асуан са задължителни места за посещение за туристите, които държат да се докоснат до древната история на Египет. Залюбителите на екстремните изживявания са сафаритата по пясъчните дюни на Сахара, както и ездата на камили.

Визов режим: Българските граждани трябва да имат задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. Виза се полага преди пътуване в посолството на Египет в България или на международното летище при пристигане. Визата е валидна в рамките на 3 месеца за престой не повече от 30 дни.

Кайро

Основан през ІХ век, името му означава “непобедимия”, най-големият град в Африка е център на арабския свят, с 21 млн. жители, обединяващ древната цивилизация и модерните достижения на ХХI век. Строителството на града е започнало преди 14 века, в близост до древната крепост “Вавилон”. Малко са градовете по света с такова богатство на исторически забележителности. Край Кайро се намира първата столица на Древния Египет – Мемфис. Най-внушителни от забележителностите са пирамидите на фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин, издигнати на платото Гиза, а пред тях загадъчно се усмихва Сфинксът. Египетският музей, разположен в центъра на Кайро, е най-известният в света. В него е експонирана най-богатата музейна колекция за Древния Египет.

Хургада

Хургада е най-известният от египетските курорти на Червено море. Намира се на 500 км. от Кайро. Основан в началото на века като малко рибарско селище, сега Хургада е световноизвестен морски курорт със стотици съвремнни хотели, туристически селища, ресторанти, атракционни заведения и др. По брой на хотелите Хургада заема едно от първите места в света. Предлагат се всички видове морски спортове – ветроходство, сърфинг, водни ски, подводен спорт и др.

Шарм Ел Шейх

Това е един от най-престижните и скъпи курорти на Червено море. Разположен е в южната част на Синайския полуостров и в превод означава  залива на шейховете. Курортът е известен с нощния си живот, тук има много дискотеки, нощни клубове, казина и шоу-програми. Шарм Ел Шейх е едно от най-добрите места за гмуркания. Кристално чистата вода, богатият подводен свят и голямото количество коралови рифове създават идеални условия за дайвинг както през лятото, така и през зимата. Коралите са под държавна защита и всяко тяхно унищожаване е строго забранено.

Александрия

Градът носи името на своя основател Александър Македонски. По времето на Птоломей I, управлявал Египет след смъртта на Александър Македонски, градът се превръща в център на елинската култура.

Луксор

Луксор е съвременното име на града, а древното, известно още от Омирово време е Тива – старата столица на фараоните. Неговото величие е свързано предимно с Новото Царство, когато всеки фараон е строил собствен разкошен дворец. За по-голямо удобство туристическите обекти се разделят на две групи: на десния бряг, където е бил разположен “Градът на живите”, а на левия – “Градът на мъртвите”.

Асуан

Днешният град Асуан в древни времена е бил част от изчезналата държава Нубия. Край града се намира стената на язовир “Насър” – най-големият в Близкия изток и Африка. Асуан е важен стопански и енергиен център. В езерото на Асуанския язовир има острови с исторически обекти, някои от които се появяват само след спадане на нивото на водата. Предвижда се те да бъдат преместени, така както бяха преместени в началото на 60-те години храмовете на Рамзес II и съпругата му Нефертари в Абу Симбел.