Специални предложения

Куба - слънце, море , карибски страсти

» Маршрут
София-Мадрид-Хавана
» Дати:


12 дни / 10 нощувки

цена от: 3999 лв.

 

Екскурзия в Куба: Хавана, Сиенфуегос и Тринидад, почивка във Варадеро и 3 дни в Мадрид, 2023 г.

Опознайте Куба с опитен български водач, почивайте на плажа във Варадеро с бонус 3 дни в Мадрид

 

 

Продължителност: 10 дни / 7 нощувки


Дати: 06.11.2022

София – Мадрид

Отпътуване сутринта от Терминал 2 на летище София с директен полет на авиокомпания "Bulgaria Air". Кацане на летището в Мадрид в ранния следобед. Трансфер до хотела. Настаняване.

Свободно време или по желание – допълнителна полудневна екскурзия в Мадрид. Това е градът, в който никога няма да се уморите да се разхождате. Ще посетим небезизвестните Plaza Mayor и Plaza de Oriente – в тази част на града са запазени повечето дворци и манастири от 17 в. По пътя ще видим пазара Сан Мигел и Кралския дворец.

Връщане в хотела. Нощувка.

2

Мадрид – Хавана

Закуска. Освобождаване на стаите в хотела. Отпътуване от Мадрид с директен полет на авиокомпания „World 2 Fly S.L.“. Кацане на летището в Хавана. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

3

Хавана

Закуска. Свободно време или по желание – допълнителна полудневна екскурзия: Гранд тур на Хавана.

Хавана е столицата на Република Куба. Това е град с висок дух и богата история, изпълнен с живот и енергия. Историческата част на Хавана е като приказно бижу с малки улици, осеяни с барокови църкви, дворци, замъци и имения.

По време на нашата обиколка ще се запознаем с Хабана Виеха или Старата Хавана, която е като един музей под открито небе. Ще започнем с изкачване на замъка „Ел Моро“ и крепостта „Ла Кабаня“, които оформят най-големия испански военен комплекс в двете Америки. Днес те са част от Историческия военен парк „Моро-Кабаня“ и в тях отеква ехото от стъпките на войници в костюми от различни епохи, а музеите и нощният залп на оръдията са се превърнали в почти кинематографично минало. След това ще посетим катедралата „Сан Кристобал“, разположена на най-интимния и най-новия от основните площади на Стара Хавана – Пласа де ла Катедрал. Бароковата катедрала е посветена на Колумб и някога в нея се е съхранявало ковчеже, което е съдържало костите на откривателя. През 1899 г. те са върнати в Испания. На източната страна на Пласа де ла Катедрал се издигат Паласио дел Маркес де Аркос и Каса дел Конде де Каса Ломбило. Последното имение е първата пощенска станция в Хавана, където и днес все още можете да пуснете писмо в устата на гротескното лице на стената. След това ще тръгнем по стъпките на американския писател Ърнест Хемингуей, на когото се приписва фразата: „Мохитото ми в Бодегита, а дайкирито ми във Флоридита”. Първо ще се разхладим в „Ла Бодегита дел Медио“ – барът, в който Ерол Флин и Ърнест Хемингуей са пиели мохито, след което ще посетим и знаменития бар-ресторант „Флоридита”, който е бил любимо убежище на литературния гений. През 1942 г. отворили „Бодегита” не на ъгъл, а по средата на улица „Емпедрадо” в стара Хавана. И започнали да викат на кръчмата „Бодегита дел медио” – „Бодегита” по средата. Барът се смята за рожденото място на коктейла мохито. „Флоридита“ се гордее не само с Хемингуей. В по-нови времена в бара са идвали официално и други известни писатели като Тенеси Уйлямс, режисьорът Френсис Форд Копола, актьорите Шон Конъри, Пиърс Броснан, Бен Афлек, Мат Дилън и Жан Пол Белмондо, музикантът Жан Мишел Жар, Пако Рабан. Преди революцията барът е посещаван и от звезди като Катрин Хепбърн, Ава Гарднър, Ерол Флин и Спенсър Трейси.

Ще се отбием във фабрика за пури и ще видим националния театър на Куба - Гран Театро де ла Хавана – едно истинско архитектурно бижу в центъра на града. Ще обиколим някои от най-известните площади на Хавана и ще минем покрай историческия музей.

Вечерта – свободно време за разходка по крайбрежната улица Малекон и коктейли в хотел Национал.

Връщане в хотела. Нощувка.

4

Хавана

Закуска. Свободно време или по желание – допълнителна полудневна екскурзия в Хавана.

Ще започнем нашата обиколка с разходка в скъпите квартали, свързани с морето. Един от тях е елегантният крайбрежен квартал - Мирамар, чието име в превод означава „Виж морето“. Той е изпълнен с грандиозни, потънали в зеленина имения. Тук са позиционирани и голяма част от посолствата, включително и българското. Ще продължим към каналитe, построени от Фулхенсио Батиста, които днес са трансформирани в Марина „Хемингуей“ – яхтеното пристанище на Хавана, с интересни снимки на писателя. Ще минем през конгресния център на Хавана - Palacio de Convenciones de La Habana.

След това ще посетим къщата на Хемингуей – „Финка Вигия“ („Наблюдателната ферма“). През 1939 г. Хемингуей отначало наема, а после купува имота „Финка Вехия”, къща с 60 декара земя върху хълм на 20-ина километра от Хавана. И тя е музей днес, и също изглежда така, сякаш Хемингуей току-що е заминал оттук на риболов. Писателят е живял тук близо 20 години между пътуванията си и е направил имението своя най-постоянен дом. В тази къща е дописал „За кого бие камбаната”, написал е „Старецът и морето” и др. Неговите към 5000 книги са подредени по библиотечни рафтове във всяка стая, дори в тоалетната. След революцията новата власт конфискува имуществото на всички американци, включително „Финка Вигия“, въпреки добрите отношения на писателя с Фидел Кастро, когото той приветства, че е свалил режима на Батиста. До басейна на писателя, под един голям навес е сложена легендарната 12-метрова лодка на Хемингуей – „Пилар”. Има специален рибарски стол с подпора за краката и въдица, така че ако закачиш голяма риба, да не те издърпа във водата. На тази лодка му идва идеята за новелата „Старецът и морето”, донесла му световно признание.

Вечерта - свободно време или по желание - посещение на емблематичния бар Тропикана, където ще се насладим на салса ритмите. Бар Тропикана е кабаре, разположено в тучна, тропическа градина с площ от 24 000 кв. м.

Връщане в хотела. Нощувка.

5

Хавана – Варадеро

Закуска. Освобождаване на стаите в хотела. Трансфер до All Inclusive хотела във Варадеро. Свободно време. Нощувка.

6

Варадеро – Сиенфуегос – Тринидад – Варадеро

Свободно време в All Inclusive хотела във Варадеро или по желание – допълнителна полудневна екскурзия до Сиенфуегос и Тринидад.

Сиенфуегос е един от най-красивите и оживени градове в Куба. Той привлича туристите най-вече със своите архитектурни забележителности. Често е наричан „Перлата на Юга“. Сградите тук се открояват с типичен неокласически стил. Историческият център на Сиенфуегос е включен в списъка на ЮНЕСКО, а сред основните забележителности на града са: крепостта Хагуа, Триумфалната арка (единствената в Куба), както и катедралата „Непорочно зачатие“, построена в периода 1833 г. – 1836 г. и отличаваща се със своя стъклопис. Интересен факт е, че Сиенфуегос е основан от французите и е основно пристанище в Куба. Също така градът е важен център за износ на захарно цвекло, кафе и тютюн. След това ще се отправим към колониалното съкровище на Куба – Тринидад. Градът е символ на бляскавия и разточителен живот през 18 век. През 1988 г. Тринидад и Вале де лос Инхениос са включени в Списъка на ЮНЕСКО на световното наследство и са живи паметници на начина на живот отпреди близо 500 години. Ще се разходим из историческия център на Тринидад, където ще посетим главния площад Майор, на който се намира църквата „Св. Троица“ – символ на града. Тя е построена през 1892 г. и е съхранила разкошен мраморен олтар, украсен с местни скъпоценни камъни. Близо до площада са разположени и археологическият музей, както и музеят на колониалната архитектура. Заслужава си да се види и градският исторически музей, в чиято екзотична градина все още стои фонтанът, за който се говори, че от него вместо вода потичал джин за господата и одеколон за дамите.

Връщане в хотела. Нощувка.

7

Варадеро

Свободно време за плаж в All Inclusive хотела във Варадеро. Нощувка.

8

Варадеро – Laguna del Tesoro – Плая Ларга – Плая Хирон – Варадеро

Свободно време във Варадеро или по желание – допълнителна полудневна екскурзия.

Ще започнем нашата обиколка с посещение на крокодилската ферма, където ще имате възможност да опитате крокодилско месо. След това ще продължим с корабче по дълъг 5-километров канал, за да стигнем до езерото Лагуна дел Тесоро („Езерото на Съкровището“), където се е намирало селище на индианците Таино. На един от островите селището е реставрирано в оригиналния си вид и чрез интересни скулптори е пресъздаден техният бит и култура. Езерото се нарича така заради легенда за индианско съкровище, което те изхвърлили във водата при пристигането на конкистадорите.

След автентичното селище ще се насочим към Плая Ларга и Плая Хирон („Заливът на прасетата“) като ще минем по красив панорамен път по крайбрежието на Карибско море. На Плая Хирон през април 1961 г. е извършен неуспешен опит за преврат от страна на кубински емигранти с помощта на ВМС на САЩ.

Връщане в хотела. Нощувка.

9

Варадеро – Хавана – Мадрид

Освобождаване на стаите в хотела. Трансфер до Хавана. Свободно време. Отпътуване от Хавана с директен полет на авиокомпания „World 2 Fly S.L.“. Кацане на летището в Мадрид. Трансфер до хотела. Настаняване.

10

Мадрид

Кацане на летището в Мадрид по обяд местно време. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време за самостоятелно разглеждане на забележителностите и музеите на града. Нощувка.

11

Мадрид – Сеговия – Мадрид

Закуска. Свободно време в Мадрид или по желание – целодневна екскурзия до Сеговия (продължителност около 9 часа).

Сеговия е един от най-известните градове в близост до Мадрид с население от около 60 000 души. Основан от римляните през I век, Сеговия е градът, в който Алфонсо X е изучавал небесния свод, Кеведо е бил вдъхновен от неговите пространства и дори от неговите хора, за да напише Buscón don Pablos. В Сеговия Изабела I, католичката, е провъзгласена за кралица на Кастилия, с всичко, което този факт означава за историята, и е отпечатана първата книга в Испания. В Plaza Mayor се намира Катедралата, където вечер се събират щъркелите. Известният Акведукт в града е едно от най-превъзходните произведения, които римляните са оставили разпръснати из огромната си империя.

Връщане в хотела. Нощувка.

12

Мадрид – Толедо – Мадрид – София

Закуска. Свободно време в Мадрид или по желание – целодневна екскурзия до Толедо.

Живописният град Толедо е известен като „градът на трите култури”, поради съжителството на християни, араби и евреи от векове. Историческият му център, обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство, е запазил средновековния си облик и показва пълното му очарование. Разходката по тесните му улички ще разкрие един невероятен и много оживен монументален комплекс, както отвътре, така и отвън. Ще преминем покрай Катедралата отвън, една от кастилските сгради, която е запазила най-много средновековни витражи. Ще се разходим из еврейския квартал, където ще открием църквата Санто Томе, където можете да видите "Погребението на граф Оргас", един от шедьоврите на известния художник Ел Греко.

Отпътуване от летището в Мадрид с директен вечерен полет на авиокомпания "Bulgaria Air". Кацане на Терминал 2 на летище София.

 

 

Цена за ранни записвания до изчерпване на ограничен брой места.

Датa на заминаване

Цена на човек в двойна стая

27.11. – 08.12.2023

4249 лв. 3999 лв.

Цената включва:

 • 3 нощувки със закуски в хотел Dwo Colors Alcala 4* в Мадрид (стандартни стаи).
 • 3 нощувки със закуски в хотел Tryp Habana Libre 4* в центъра на Хавана (стандартни стаи).
 • 4 нощувки на All Inclusive в хотел Meliá Península Varadero 5* във Варадеро (стандартни стаи).
 • Директен полет София - Мадрид на авиокомпания "Bulgaria Air" с включени летищни такси.
 • Директен полет Мадрид - Хавана на авиокомпания "World 2 Fly S.L." с включени летищни такси.
 • Чекиран багаж до 23 кг. и ръчен багаж до 10 кг.
 • Трансфери летище - хотел - летище.
 • Асистанс на български език по време на целия престой.
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR.

Цената не включва:

 • Горивна такса - обявява се 21 дни преди полета.
 • Разходи от личен характер.
 • Допълнителни екскурзии.
 • Входни такси за посещаваните обекти.
 • Туристическа такса.
 • Туристическа виза за Куба – 60 лв. Издава се предварително.
 • Застраховка за възрастни от 70 до 75 г.: 5 лв.; от 76 г. нагоре: 25 лв.

Отстъпки:

 • Дете от 2 г. до 11,99 г. на допълнително легло в стая с двама възрастни - 250 лв.

Доплащане:

 • Единична стая - 690 лв.
 • Туристическа виза за Куба – 60 лв.
 • Застраховка за възрастни от 70 до 75 г.: 5 лв.; от 76 г. нагоре: 25 лв.

Допълнителни екскурзии:

 • Обиколка на Мадрид - полудневна екскурзия – 44 €/ 86 лв.
 • Целодневна екскурзия в Хавана - 40 €/ 78 лв.
 • Гранд тур на Хавана - целодневна екскурзия - 65 €/ 127 лв.
 • Сиенфуегос и Тринидад - целодневна екскурзия - 80 €/ 156 лв.
 • Плая Ларга и Плая Хирон - целодневна екскурзия - 65 €/ 127 лв.
 • Сеговия - целодневна екскурзия - 75 €/ 147 лв.
 • Толедо - целодневна екскурзия - 70 €/ 137 лв.
 • Посещение на вариететно шоу в кабаре Тропикана с включена вечеря - 151 €/ 296 лв.

Допълнителните екскурзии се провеждат на български език при минимум 25 записани туристи.
Дните на провеждане на допълнителните екскурзии подлежат на препотвърждение от местния представител.

Допълнителна информация:

 • Местната валута е кубинско песо (CUP).
 • Официалният език е испански.
 • Щепсели и контакти: пътувайте с американски тип накрайник, макар че в много от модерните хотели напрежението е 220 волта.
 • Религия: християнство.

Необходими документи:

 • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане.
 • Виза за Куба – издава се предварително. Българските граждани, пътуващи за Куба, е необходимо да притежават предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина.
 • Необходимо е 72 часа преди пътуването всички пътници да се регистрират на www.dviajeros.mitrans.gov.cu/inicio, където ще получат QR код, който задължително се представя на граничните власти при пристигане. Без него е възможно да бъде отказан достъпа до страната.
 • За деца под 18 г., пътуващи без родители - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Условия за резервация:

 • При записване се внася депозит в размер на 20% от сумата на основния пакет на турист.
 • Пълно плащане - до 45 дни преди датата на заминаване.

Условия за анулация:

 • При отказ до 18:00 ч. на 1-вия работен ден, следващ деня, в който е сключен договорът – 0% от крайната цена на пакета.
 • При отказ след 18:00 ч. на 1-вия работен ден за Туроператора, следващ деня, в който е сключен договорът до 45-ия ден, включително преди датата на заминаване - 20% от крайната цена на пакета.
 • При отказ от 44-ия до 30-ия ден, включително преди датата на заминаване – 30% от крайната цена на пакета.
 • При отказ от 29-ия до 15-ия ден, включително преди датата на заминаване – 75% от крайната цена на пакета.
 • При отказ от 14-ия ден преди датата на заминаване до деня на заминаване, включително при неявяване за заминаване в определеното време и място – 100% от крайната цена на пакета.

Срок за анулиране на екскурзията от страна на Туроператора поради несъбран минимален брой участници - 30 дни преди началната дата.

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават виза и валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.